20 Temmuz 2014 Pazar

Pratik mi Teorimi ?

Merhaba Arkadaşlar,

Biyoinformatik denildiğinde insanların akıllarında bir şeyler canlanmıyor bu da çok normal fakat bu yüzden birçok arkadaşımız bu alandan ilgisini geri çektiğini fark ettim. O yüzden bugün sizlere pratik mi teori mi genel olarak kısaca bahsedeceğim.  

 Daha öncesinde bu durumun fazlasıyla farkında olsam da Genom ve Kök Hücre Merkezindeki yaptığım yaz stajımda bu alanın teoriden çok pratikte ne kadar zevkli olduğunu gördüm. Belkide bu yüzden kısa bir zaman diliminde birçok şeyi yaparak öğrendim. Teori bence çok önemli çünkü işin aslı o okumaya üşendiğimiz yerlerde geçiyor ve biz genelde yanlış sularda yüzüyoruz. Bununla birlikte pratik olmadığında teori yalnız kalıyor ve bir işe yaramıyor açıkçası. Örnek vermem gerekirse; Tuna projemizde kullanmamız gereken bir web framework olan Django için detaylı bilgileri okumadan önce internet üzerinde araştırmalar yaparak ordan burdan yarım bilgilerle ufak çaplı uygulamalar yapmaya çalıştım ve her seferinde hata verdi. Bu sürekli olmaya başlayınca sıkılmakta ister istemez peşinden geldi. Daha sonra Ahmet Hocamızın bizi yönlendirmesiyle ve birkaç farklı versiyonunu bize tavsiye etmesiyle Test Driven Development with Python kitabını belli bir sayfaya kadar okudum ve aslında işin ne kadar kolay olduğunu gördüm. Sadece yapmanız gereken sıkılmadan okuyup önemli noktaları bir yere kaydetmeniz yoksa tekrar tekrar başa dönmeniz gerekebiliyor. Bunun gibi birçok örnek verilebilir hele ki çalıştığınız alan Biyoinformatik gibi çok geniş fakat yeni bir alan ise. Biyoinformatik'te yapılan iş çok az gibi gözükse de bu buz dağının görünen kısmı ve geliştirmek için fazlasıyla yeniliklere ihtiyacı var.

 Sizlere tavsiyem öğrendiğiniz, çalıştığınız ya da yapmak istediğiniz işle alakalı ne kadar sıkıcı kitap,dergi vs. varsa hepsini okuyup her öğrendiğiniz bilgiyi saçma olsa bile pratiğe aktarmalısınız. Sonucunu görünce sizde mutlu olacaksınız :)

Eğlenerek,öğrenerek ve üreterek yaşamanız dileğiyle :)

Görüşmek üzere,

Ceyhun ERCAN




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder